О нама

Овај online сервис настао је као резултат успјешне сарадње Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) и Развојног програма Уједињених нација у БиХ (UNDP) на реализацији Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

Уочавајући низак степен информисаности предузетника, предузећа и осталих привредних субјеката о доступности, могућностима и начинима аплицирања за бесповратна средства код домаћих и међународних донатора, идентификована је потреба за сервисом који би на једноставан и прегледан начин омогућио привредницима редовно праћење јавних позива за додјелу грантова и боље кориштење потенцијала овог вида финансирања.

Наша намјера је да, путем овог сервиса, предузетницима и привредницима омогућимо бољу информисаност о доступности бесповратних средстава за финансирање њихових пројеката, олакшамо им препознавање прилика за коришћење ових средстава, као и да им пренесемо знања и искуства која смо стекли кроз реализацију Финансијског механизма.

Израда овог сервиса подржана је у склопу Пројекта интегрисаног локалног развоја (ILDP), заједничког пројекта Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у Босни и Херцеговини.

ИРБРС је опредијељена да, у сарадњи са својим партнерима на Финансијском механизму, као и са предузетницима, предузећима и осталим привредним субјектима, континуирано ради на побољшању квалитета и обухвата овог сервиса, као и саме подршке коју може пружити привреди по питању коришћења бесповратних средстава домаћих и међународних донатора.

Напомена: Све информације доступне путем овог сервиса искључиво се односе на бесповратну и техничку подршку коју обезбјеђују домаће институције и међународне организације. ИРБРС не пласира грантове из сопствених средстава.

 

О Финансијском механизму

Финансијски механизам успостављен је 2014. године, потписивањем Меморандума о разумијевању и сарадњи између Развојног програма Уједињених нација (UNDP), Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС).

Механизам слиједи принципе и правила функционисања која су примјењива и код додјеле средстава из европских фондова. Више информација о циљевима, правном оквиру и процедурама Финансијског механизма може се пронаћи овдје.

Све активности у вези оперативног управљања Финансијским механизмом реализује ИРБРС, што укључује:

  • припрему и објављивање Јавног позива за додјелу средстава,
  • прикупљање пројектних апликација,
  • провјеру испуњености елиминаторних критеријума,
  • техничку евалуацију пројектних интервенција, са посебним фокусом на њиховој изводљивости и дугорочној одрживости резултата,
  • закључивање уговора о финансирању са одабраним корисницима средстава,
  • надзор и праћење реализације, како би се осигурао квалитет у провођењу пројеката, укључујући и сва повезана плаћања,
  • евалуацију социо-економских утицаја пројектних интервенција у цјелини.

Од 2014. године, путем седам годишњих циклуса финансирања, реализована су 64 пројекта у локалним заједницама широм Републике Српске. Укупна вриједност ових пројеката износи 8,1 милион КМ, од чега је 5,1 милион КМ обезбијеђено путем Финансијског механизма. Више детаља о самим пројектима може се сазнати на сљедећем линку: База реализованих пројеката.

 

 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545