O nama

Ovaj online servis nastao je kao rezultat uspješne saradnje Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRBRS) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) na realizaciji Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj.

Uočavajući nizak stepen informisanosti preduzetnika, preduzeća i ostalih privrednih subjekata o dostupnosti, mogućnostima i načinima apliciranja za bespovratna sredstva kod domaćih i međunarodnih donatora, identifikovana je potreba za servisom koji bi na jednostavan i pregledan način omogućio privrednicima redovno praćenje javnih poziva za dodjelu grantova i bolje korištenje potencijala ovog vida finansiranja.

Naša namjera je da, putem ovog servisa, preduzetnicima i privrednicima omogućimo bolju informisanost o dostupnosti bespovratnih sredstava za finansiranje njihovih projekata, olakšamo im prepoznavanje prilika za korišćenje ovih sredstava, kao i da im prenesemo znanja i iskustva koja smo stekli kroz realizaciju Finansijskog mehanizma.

Izrada ovog servisa podržana je u sklopu Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

IRBRS je opredijeljena da, u saradnji sa svojim partnerima na Finansijskom mehanizmu, kao i sa preduzetnicima, preduzećima i ostalim privrednim subjektima, kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta i obuhvata ovog servisa, kao i same podrške koju može pružiti privredi po pitanju korišćenja bespovratnih sredstava domaćih i međunarodnih donatora.

Napomena: Sve informacije dostupne putem ovog servisa isključivo se odnose na bespovratnu i tehničku podršku koju obezbjeđuju domaće institucije i međunarodne organizacije. IRBRS ne plasira grantove iz sopstvenih sredstava.

 

O Finansijskom mehanizmu

Finansijski mehanizam uspostavljen je 2014. godine, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRBRS).

Mehanizam slijedi principe i pravila funkcionisanja koja su primjenjiva i kod dodjele sredstava iz evropskih fondova. Više informacija o ciljevima, pravnom okviru i procedurama Finansijskog mehanizma može se pronaći ovdje.

Sve aktivnosti u vezi operativnog upravljanja Finansijskim mehanizmom realizuje IRBRS, što uključuje:

  • pripremu i objavljivanje Javnog poziva za dodjelu sredstava,
  • prikupljanje projektnih aplikacija,
  • provjeru ispunjenosti eliminatornih kriterijuma,
  • tehničku evaluaciju projektnih intervencija, sa posebnim fokusom na njihovoj izvodljivosti i dugoročnoj održivosti rezultata,
  • zaključivanje ugovora o finansiranju sa odabranim korisnicima sredstava,
  • nadzor i praćenje realizacije, kako bi se osigurao kvalitet u provođenju projekata, uključujući i sva povezana plaćanja,
  • evaluaciju socio-ekonomskih uticaja projektnih intervencija u cjelini.

Od 2014. godine, putem sedam godišnjih ciklusa finansiranja, realizovana su 64 projekta u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 8,1 milion KM, od čega je 5,1 milion KM obezbijeđeno putem Finansijskog mehanizma. Više detalja o samim projektima može se saznati na sljedećem linku: Baza realizovanih projekata.

 

 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545