Производња традиционалног сира на подручју општине Нови Град

Имајући у виду да су у данашњим условима сеоска подручја суочена са вишеструким проблемима (низак ниво економске активности, одлив становништва и сл.) схватило се да унапређење економских прилика на истима може зауставити ове негативне трендове. Као један од начина за њихово  ублажавање препозната су и улагања у капацитете за обраду и прераду традиционалних пољопривредних производа а све с циљем повећања њихове вриједности и степена тржишности. Сходно томе, а имајући у виду незапосленост, првенствено жена, те искуство у производњи традиционалног сира Општина Нови Град пријавила се на Јавни позив јединицама локалне самоуправе у РС за додјелу средстава из Финансијског механизма са пројектом „Развијање капацитета за производњу традиционалног сира на подручју општине Нови Град„.

Наведеним пројектом извршено је уређење простора, набављене три мини сиране за производњу сира, обезбјеђена стручна подршка и обуке корисницама, дефенисана рецептура и техннологија производње док је посебна пажња посвећена промоцији резултата пројекта. Наиме, за потребе промоције сира израђена је веб презентација са информацијама о производу, контакт информацијама произвођача, цијенама, начинима куповине, могућностима сарадње и сл.

Реализацијом наведеног пројкта остварени су вишеструки позитивни ефекти за становништво ове локалне заједнце. Тако је, првенствено, повећан степен финализације и тржишности пољопривредних производа односно повећан степен обраде млијека, повећани и стабилизовани проходи жена које су директно укључене у пројекат као и обезбјеђена подршка локалним произвођачима мањих количина млијека који су у овај процес укључени као добављачи сировине (млијека).

Укупна вриједност пројекта износила је 86 хиљада КМ, од којих је 64 хиљаде КМ обезбјеђено из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској. 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545