Proizvodnja tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad

Imajući u vidu da su u današnjim uslovima seoska područja suočena sa višestrukim problemima (nizak nivo ekonomske aktivnosti, odliv stanovništva i sl.) shvatilo se da unapređenje ekonomskih prilika na istima može zaustaviti ove negativne trendove. Kao jedan od načina za njihovo  ublažavanje prepoznata su i ulaganja u kapacitete za obradu i preradu tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda a sve s ciljem povećanja njihove vrijednosti i stepena tržišnosti. Shodno tome, a imajući u vidu nezaposlenost, prvenstveno žena, te iskustvo u proizvodnji tradicionalnog sira Opština Novi Grad prijavila se na Javni poziv jedinicama lokalne samouprave u RS za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma sa projektom „Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad„.

Navedenim projektom izvršeno je uređenje prostora, nabavljene tri mini sirane za proizvodnju sira, obezbjeđena stručna podrška i obuke korisnicama, defenisana receptura i tehnnologija proizvodnje dok je posebna pažnja posvećena promociji rezultata projekta. Naime, za potrebe promocije sira izrađena je veb prezentacija sa informacijama o proizvodu, kontakt informacijama proizvođača, cijenama, načinima kupovine, mogućnostima saradnje i sl.

Realizacijom navedenog projkta ostvareni su višestruki pozitivni efekti za stanovništvo ove lokalne zajednce. Tako je, prvenstveno, povećan stepen finalizacije i tržišnosti poljoprivrednih proizvoda odnosno povećan stepen obrade mlijeka, povećani i stabilizovani prohodi žena koje su direktno uključene u projekat kao i obezbjeđena podrška lokalnim proizvođačima manjih količina mlijeka koji su u ovaj proces uključeni kao dobavljači sirovine (mlijeka).

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 86 hiljada KM, od kojih je 64 hiljade KM obezbjeđeno iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj. 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545