Подршка ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи

У оквиру пројеката „EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery“ , које финансира Европска унија објављен је Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за мјеру подршке ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи.

Циљеви позива су допринос ублажавању негативног поремећаја на тржишту репроматеријала током 2022. године на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ насталих као посљедица пандемије Covid-19  и рата у Украјини, допринос ублажавању климатских промјена на пољопривредно-прехрамбени сектор у БиХ, оптимизација оперативних трошкова, одржавање продуктивности, ликвидности и конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ, те подршка стабилизацији постојећих ланаца вриједности од примарне производње до прераде и пласмана производа на тржиште.

Интервентна мјера подршке ће бити реализирана кроз финанцијску подршку за набавку минералних ђубрива (НПК, КАН и УРЕА), финанцијску подршку за набавку система за наводњавање, те финансијску подршку за заштиту од мраза.

 
 
Назив пројекта:Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за мјеру подршке ублажавању негативног утицаја тржишних поремећаја и климатских промјена у примарној пољопривредној производњи.
Донатор:Европска унија
Прихватљиви апликанти:Предузећа, Задруге
Подручје дјелатности:Пољопривреда
Врста подршке:Финансијска средства
Намјена подршке:Набавку минералних ђубрива (НПК, КАН и УРЕА), система за наводњавање те финансијску подршку за заштиту од мраза.
Суфинансирање:Минимално 25% укупног износа прихватљивих трошкова
Партнерство:
Минимални износ гранта:15000 КМ по предложеном пројекту
Максимални износ гранта:300000 КМ по предложеном пројекту
Почетак пријаве:15.01.2023.
Крајњи рок за пријаву:28.02.2023.
Период имплементације: 3 мјесецa
Статус позива:Активан
Линк јавног позива:Кликните за више информација
Напомена:

Прихватљиви подносиоци пријава на овај јавни позив су микро, мала и средња предузећа и/или задруге са успостављеном мрежом коопераната/индувидуалних пољопривредних произвођача који се баве производњом и/или прерадом и/или откупом и/или складиштењем и/или пласманом свјежих пољопривредних и готових прехрамбених производа.

Средства подршке по једном подносиоцу пријаве могу износити од 15.000 до 300.000 КМ, док износ подршке по једном њиховом кооперанту/индувидуалном пољопривредном произвођачу могу износити од 1.500 до 8.000 КМ.

Такође, пројекти се морају односити на једну од сљедећих пољопривредних области:

  • Производња житарица и уљарица;
  • Производња млијека (кроз искључиво производње житарица и/или уљарица и/или крмног биља);
  • Производња меса (кроз искључиво производње житарица, уљарица и/или крмног биља)
  • Производња воћа, укључујући грожђе и маслине (искључиво на отвореном простору).

 

 

 


 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545