Podrška ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

U okviru projekata „EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery“ , koje finansira Evropska unija objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ciljevi poziva su doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH nastalih kao posljedica pandemije Covid-19  i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Interventna mjera podrške će biti realizirana kroz financijsku podršku za nabavku mineralnih đubriva (NPK, KAN i UREA), financijsku podršku za nabavku sistema za navodnjavanje, te finansijsku podršku za zaštitu od mraza.

 
 
Naziv projekta:Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Donator:Evropska unija
Prihvatljivi aplikanti:Preduzeća, Zadruge
Područje djelatnosti:Poljoprivreda
Vrsta podrške:Finansijska sredstva
Namjena podrške:Nabavku mineralnih đubriva (NPK, KAN i UREA), sistema za navodnjavanje te finansijsku podršku za zaštitu od mraza.
Sufinansiranje:Minimalno 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova
Partnerstvo:
Minimalni iznos granta:15000 KM po predloženom projektu
Maksimalni iznos granta:300000 KM po predloženom projektu
Početak prijave:15.01.2023.
Krajnji rok za prijavu:28.02.2023.
Period implementacije: 3 mjeseca
Status poziva:Aktivan
Link javnog poziva:Kliknite za više informacija
Napomena:

Prihvatljivi podnosioci prijava na ovaj javni poziv su mikro, mala i srednja preduzeća i/ili zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata/induvidualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

Sredstva podrške po jednom podnosiocu prijave mogu iznositi od 15.000 do 300.000 KM, dok iznos podrške po jednom njihovom kooperantu/induvidualnom poljoprivrednom proizvođaču mogu iznositi od 1.500 do 8.000 KM.

Takođe, projekti se moraju odnositi na jednu od sljedećih poljoprivrednih oblasti:

  • Proizvodnja žitarica i uljarica;
  • Proizvodnja mlijeka (kroz isključivo proizvodnje žitarica i/ili uljarica i/ili krmnog bilja);
  • Proizvodnja mesa (kroz isključivo proizvodnje žitarica, uljarica i/ili krmnog bilja)
  • Proizvodnja voća, uključujući grožđe i masline (isključivo na otvorenom prostoru).

 

 

 


 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545