Poziv za prijavu MSP kao korisnika Inovacijske vaučer šeme – Intera tehnološki park

INTERA Tehnološki Park je u junu 2023. godine započeo implementaciju projekta BOOST u okviru kojeg će implementirati šemu inovacijskih vaučera sa fokusom na tehnološke i digitalne inovacije. Šema inovacijskih vaučera je program osmišljen za unapređenje saradnje industrije i akademske zajednice za razvoj inovativnih rješenja za lokalna mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Generalni cilj programa je podržati inovacione procese u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, kroz saradnju akademske zajednice i privrednog sektora.

15 fakulteta i digitalnih inovativnih HUB-ova, sa više od 150 eksperata u proteklom je periodu prijavilo svoje usluge iz područja tehnoloških inovacija, prava i intelektualnog vlasništva, digitalne transformacije, te razvoja i internacionalizacije koje su predstavljene u objavljenom katalogu. Sva zainteresovana mala i srednja preduzeća sa područja Bosne i Hercegovine u okviru ovog poziva mogu izabrati jednog pružaoca usluga i pripadajuću uslugu, te ostvariti pravo na jednokratnu podršku u okviru Inovacione vaučer šeme. Ovaj program podrazumijeva finansijsku podršku za pruženu uslugu u maksimalnom iznosu od 5.000,00 EUR (protuvrijednost u BAM), te uz obavezno sufinansiranje od 10% koje će osigurati mala i srednja preduzeća sa kojima pružaoci usluga ostvare saradnju.

Program će rezultovati sljedećim ključnim promjenama:
1. Unaprijeđen nivo inovacija i kvaliteta proizvoda i usluga malih i srednjih preduzeća
2. Ojačani kapaciteti akademske zajednice i izabranih digitalnih inovacijskih HUB-ova, kroz podršku razvoju novih usluga i saradnju sa privrednim sektorom

Kroz projekat se očekuje da će se podržati najmanje 40 malih i srednjih preduzeća. Javnim pozivom nije propisan minimalan ili maksimalan broj angažmana svakog pružaoca usluga (broj angažmana/saradnji zavisiće isključivo od interesa prijavljenih preduzeća za određenu uslugu pružaoca usluga i od kvaliteta same aplikacije). Broj vaučera za mala i srednja preduzeća je ograničen na jedan vaučer za jedno preduzeće. Ukupna vrijednost usluge može biti pokrivena u maksimalnom postotku od 90% vrijednosti kroz program šeme inovacionih vaučera, uz obaveznih 10% sufinansiranja od strane uključenog preduzeća.

, , , , , , , , , , |
 
 
Naziv projekta:Javni poziv za prijavu malih i srednjih preduzeća kao korisnika inovacione vaučer šeme
Donator:Evropska unija i Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke (GIZ)
Prihvatljivi aplikanti:Preduzeća
Područje djelatnosti:Privreda, Poljoprivreda, Turizam, Zanatstvo, Obrazovanje, Ribolov, Saobraćaj, IT
Vrsta podrške:Finansijska sredstva, Tehnička podrška
Namjena podrške:Razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju
Sufinansiranje:Obaveznih 10% sufinansiranja od strane uključenog preduzeća
Partnerstvo:
Minimalni iznos granta:Minimalna vrijednost jednog dodijeljenog vaučera je 2.000,00 KM
Maksimalni iznos granta:Maksimalna vrijednost jednog dodijeljenog vaučera je 5.000,00 EUR (protuvrijednost u BAM)
Početak prijave:
Krajnji rok za prijavu:29.09.2023.
Period implementacije:Isporuka usluge može trajati najduže tri mjeseca
Status poziva:Završen
Link javnog poziva:Kliknite za više informacija
Napomena:

Da bi bili prihvatljivi, mala i srednja poduzeća moraju:

  • Biti pravne osobe.
  • Biti registrovani na području Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije objave Javnog
    poziva.
  • Imati najmanje 10 zaposlenih osoba, a najviše 250.
  • Imaju realne potrebe za uslugama na realizaciji projekata koji se odnose na razvoj proizvoda, tehnološke inovacije ili inicijative i projekte digitalne transformacije

Inovacijski vaučeri dodjeljivat će se za projekte koji se odnose na razvoj proizvoda, tehnološke inovacije ili inicijative i projekte digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća. U tu će svrhu mala i srednja poduzeća morati dokazati da:

  • su kvalifikovani kao prihvatljivi korisnici u okviru IVS-a,
  • identifikovati sebi odgovarajućeg pružatelja usluga s popisa/kataloga odabranih subjekata
  • imati stvarnu potrebu koja se može realizirati uslugama koje se mogu dobiti putem programa.
  • definisali su koncept projekta u saradnji s pružateljem usluga ili samostalno.

Svi zainteresovani prijavitelji svoju prijavu mogu elektronski poslati na boost@intera.ba sa naznakom „Prijava na Javni poziv za mala i srednja poduzeća“.


 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545