Шта је IPA?

Инструмент предприступне помоћи (IPA) представља средство Европске уније за пружање помоћи државама корисницама у њиховом постепеном усклађивању са стандардима и политикама ЕУ. Обухвата свеобухватну подршку процесу европских итеграција и то кроз финансијску, техничку и експертску подршку реформама. Наиме, како би подржала државе потенцијалне кандидате и кандидате за приступање, Европска унија је 2006. године све дотадашње облике подршке наведеним категоријама земаља замијенила у један – Инструмент предприступне помоћи.

Средства IPA-e намијењена су првенствено институцијама у циљу преузимања обавеза, а доступна су и другим корисницима (невладиним организацијама, пословној заједници, пограничним регијама, јединицама локалне самоуправе, пољопривредним газдинствима и другим физичким и правним особама).

Европски парламент је 15 септембра 2021. године усвојио Инструмент предприступне помоћи (IPA III) за период 2021-2027., чиме је остварен последњи корак у процесу усвајања новог седмогодишњег инструмента вриједног око 14,2 милијарде EUR. Подршка је намијењена замљама потенцијалним кандидатима и кандидатима за чланство у ЕУ у кључним политичким, институционалним, друштвеним и економским реформама.

IPA III стратешки је усмјерен на владавину права, јачање демократских институција, реформу јавне управе, промоцију економског управљања и конкурентности и то без посебног издвајања средстава за сваку од држава корисница. Средства су, такође, доступна за пројекте намијењене одрживом економском опоравку те из области енергије, промета, заштите околиша, климатских промјена и дигиталне трансформације.

Корисници IPA III су Албанија, БиХ, Косово*, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Турска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545