Šta je IPA?

Instrument predpristupne pomoći (IPA) predstavlja sredstvo Evropske unije za pružanje pomoći državama korisnicama u njihovom postepenom usklađivanju sa standardima i politikama EU. Obuhvata sveobuhvatnu podršku procesu evropskih itegracija i to kroz finansijsku, tehničku i ekspertsku podršku reformama. Naime, kako bi podržala države potencijalne kandidate i kandidate za pristupanje, Evropska unija je 2006. godine sve dotadašnje oblike podrške navedenim kategorijama zemalja zamijenila u jedan – Instrument predpristupne pomoći.

Sredstva IPA-e namijenjena su prvenstveno institucijama u cilju preuzimanja obaveza, a dostupna su i drugim korisnicima (nevladinim organizacijama, poslovnoj zajednici, pograničnim regijama, jedinicama lokalne samouprave, poljoprivrednim gazdinstvima i drugim fizičkim i pravnim osobama).

Evropski parlament je 15 septembra 2021. godine usvojio Instrument predpristupne pomoći (IPA III) za period 2021-2027., čime je ostvaren poslednji korak u procesu usvajanja novog sedmogodišnjeg instrumenta vrijednog oko 14,2 milijarde EUR. Podrška je namijenjena zamljama potencijalnim kandidatima i kandidatima za članstvo u EU u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama.

IPA III strateški je usmjeren na vladavinu prava, jačanje demokratskih institucija, reformu javne uprave, promociju ekonomskog upravljanja i konkurentnosti i to bez posebnog izdvajanja sredstava za svaku od država korisnica. Sredstva su, takođe, dostupna za projekte namijenjene održivom ekonomskom oporavku te iz oblasti energije, prometa, zaštite okoliša, klimatskih promjena i digitalne transformacije.

Korisnici IPA III su Albanija, BiH, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545