„Јабучик“ – Успјешна пројектна прича у Модричи

Једна од прича из почетног периода имплементације пројеката из Финансијског механизма, која и данас живи и доноси користи становништву првренствено у домену локалне пољопривредне производње, јесу пројекти које је релизовала Општина Модрича под називом „Јабучик“ и „Јабучик II”. Захваљујући овој успјешној пројектној причи успостављен је и опремљен пословно-предузетнички центар „Јабучик“, чиме је омогућено стварање ланца додате вриједности у области прераде воћа, поврћа и љековитог биља. У првој фази, односно првим реализованим пројектом, извршено је опремање простора за потребе Центра, набавка расхладне коморе, тунелске сушаре као и линије за прераду и дораду воћа и поврћа са потребном опремом (сјецкалица, суд за бланширање и раскувавање воћа и поврћа, пасирка, када за пастеризацију, термотунел за збирно паковање и сл.). Запослена су два радника а цијели процес пратила је адекватна обука како запослених у Центру тако и породичних пољопривредних газдинстава и то у домену производње у складу са захтјевима циљаног тржишта.

Како би се додатно унаприједила пољопривредна производња у руралним дијеловма ове општине аплилирано је са другим пројектом „Јабучик II“ који је представљао својеврсни наставак претхоно започете приче. Путем овог пројекта Пословно-предузетнички центар „Јабучик“ добио је савремену опрему за производњу сокова и срупа од воћа и поврћа, неопходну лабораторијску опрему, а покренута је и производња јагодичастог воћа (јагоде и малине) уз успоставу кооперантског односа са 12 произвођача са подручја општине Модрича. На овај начин посађено је 20.000 садница јагода на површини од 5.000 m2 као и 12.000 садница малина на површини од 10.500 m2.  Садња је обављена на организован начин а пољопривредницима је средствима пројекта  обезбијеђен систем за наводњавање (кап по кап), фолија, садни материјал те пријеко потребна стручна помоћ.

Осим проширења пољопривредних засада, повећања производних капацитета и асортимана, успостављања нових сировинских основа, те унапређења квалитета и повећања конкуретности самих пољопривредних производа, захваљујући уговорном односу са Центром преко 20 пољопривредних газдинстава на организован начин изашло је на тржиште са својим производима. Тако је малим појединачним произвођачима,  који су до тада своје производе пласирали искључиво на локалној тржници, кроз овај пројекат, тј. кроз  успостављену организацију и систем пласмана, квалитетно сортирање и унифицирано паковања њихових производа, омогућено је да исте пласирају тржишним ланцима и купцима који потражују веће количине ових производа. Стварањем ланца вриједности од локалних произвођача, прерађивача и дистрибутера осигурано је стабилније пословање и економска одрживост домаћих пољопривредних газдинстава, а самим тим и дугорочна одрживост самог пројекта.

Укупна вриједност ових пројеката износила је око 240 хиљада КМ, од чега су око 75% представљала бесповратна средства обезбјеђена путем Финансијског механизма.

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545