„Jabučik“ – Uspješna projektna priča u Modriči

Jedna od priča iz početnog perioda implementacije projekata iz Finansijskog mehanizma, koja i danas živi i donosi koristi stanovništvu prvrenstveno u domenu lokalne poljoprivredne proizvodnje, jesu projekti koje je relizovala Opština Modriča pod nazivom „Jabučik“ i „Jabučik II”. Zahvaljujući ovoj uspješnoj projektnoj priči uspostavljen je i opremljen poslovno-preduzetnički centar „Jabučik“, čime je omogućeno stvaranje lanca dodate vrijednosti u oblasti prerade voća, povrća i ljekovitog bilja. U prvoj fazi, odnosno prvim realizovanim projektom, izvršeno je opremanje prostora za potrebe Centra, nabavka rashladne komore, tunelske sušare kao i linije za preradu i doradu voća i povrća sa potrebnom opremom (sjeckalica, sud za blanširanje i raskuvavanje voća i povrća, pasirka, kada za pasterizaciju, termotunel za zbirno pakovanje i sl.). Zaposlena su dva radnika a cijeli proces pratila je adekvatna obuka kako zaposlenih u Centru tako i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i to u domenu proizvodnje u skladu sa zahtjevima ciljanog tržišta.

Kako bi se dodatno unaprijedila poljoprivredna proizvodnja u ruralnim dijelovma ove opštine aplilirano je sa drugim projektom „Jabučik II“ koji je predstavljao svojevrsni nastavak prethono započete priče. Putem ovog projekta Poslovno-preduzetnički centar „Jabučik“ dobio je savremenu opremu za proizvodnju sokova i srupa od voća i povrća, neophodnu laboratorijsku opremu, a pokrenuta je i proizvodnja jagodičastog voća (jagode i maline) uz uspostavu kooperantskog odnosa sa 12 proizvođača sa područja opštine Modriča. Na ovaj način posađeno je 20.000 sadnica jagoda na površini od 5.000 m2 kao i 12.000 sadnica malina na površini od 10.500 m2.  Sadnja je obavljena na organizovan način a poljoprivrednicima je sredstvima projekta  obezbijeđen sistem za navodnjavanje (kap po kap), folija, sadni materijal te prijeko potrebna stručna pomoć.

Osim proširenja poljoprivrednih zasada, povećanja proizvodnih kapaciteta i asortimana, uspostavljanja novih sirovinskih osnova, te unapređenja kvaliteta i povećanja konkuretnosti samih poljoprivrednih proizvoda, zahvaljujući ugovornom odnosu sa Centrom preko 20 poljoprivrednih gazdinstava na organizovan način izašlo je na tržište sa svojim proizvodima. Tako je malim pojedinačnim proizvođačima,  koji su do tada svoje proizvode plasirali isključivo na lokalnoj tržnici, kroz ovaj projekat, tj. kroz  uspostavljenu organizaciju i sistem plasmana, kvalitetno sortiranje i unificirano pakovanja njihovih proizvoda, omogućeno je da iste plasiraju tržišnim lancima i kupcima koji potražuju veće količine ovih proizvoda. Stvaranjem lanca vrijednosti od lokalnih proizvođača, prerađivača i distributera osigurano je stabilnije poslovanje i ekonomska održivost domaćih poljoprivrednih gazdinstava, a samim tim i dugoročna održivost samog projekta.

Ukupna vrijednost ovih projekata iznosila je oko 240 hiljada KM, od čega su oko 75% predstavljala bespovratna sredstva obezbjeđena putem Finansijskog mehanizma.

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545