Otkupna stanica Zaborak u opštini Čajniče

Kako bi se iskoristili postojeći prirodni resursi te obezbijedili prihodi stanovništvu  i osigurao njihov ostanak u ruralnim područjima,  Opština Čajniče odlučila je da u svojoj  mjesnoj zajednici Zaborak rekonstruiše postojeći objekat i isti ga stavi u funkciju lokalne poljoprivredne proizvodnje. Imajući u vidu da se ideja konceptualno uklapala u finansijsku podršku koju obezbjeđuje Finansijski mehanizam  aplicirano je na Javne pozive jedinicama lokalne samouprave koje objavljuje IRBRS. Na ovaj način podrška je obezbjeđena za dva projekta i to  „Otkupna stanica Zaborak“ i  „Dobra proizvođačka praksa u otkupnoj stanici Zaborak u opštini Čajniče“.

Prvim od njih izvršena je adaptacija postojeće zgrade u multifunkcionalni objekat otkupne stanice te nabavljena rashladna komora odnosno tunel za brzo zamrzavanj.  Drugim projektom izvršena je nabavka  ostale nedostajuće ekonomske infrastrukture potrebne za konkurentnije funkcionisanje otkupne stanice (gajbica, ram paleta, razdjelnog stola, viljuškara i sl.) te namjenskog softvera za otkup poljoprivrednih proizvoda. Softver je, uz ram palete i gajbice sa kodom, omogućio primjenu principa dobre proizvođačke prakse odnosno izgradnju povjerenja zasnovanom na sigurnom upravljanju proizvodima te identifikaciji odgovornosti svakog od učesnika u proizvodnom lancu. Naime, otkupljene sirovine se smještaju u gajbice sa kodom koje se zatim putem razdjelnog stola sortiraju u zbirna pakovanja. Zatim se pomoću softvera kreira naljepnicu zbirnog pakovanja koja nosi oznaku proizvođača te datuma i mjesta branja. Navedeno omogućava da se u bilo kojem momentu može identifikovat proizvod svakog od kooperanata te, po potrebi, izvršiti njihova provjera u pogledu klase, čistoće kao i sadržaja nedozvoljenih i štetnih materija. Ovo je naričito važno odnosno neophodno u današnjim uslovima sve zahtjevnijeg konzumnog tržišta, kako domaćeg tako i izvoznog.

Navedeni projekti omogućili su stanovništvu na ovom prostoru da prooizvodnju voća, povrća, šumskih plodova, ljekovitog i aromatičnog bilja te drugih organskih proizvoda plasiraju na tržište po konkurentnijim uslovima. Takođe, ostvarena je značajna pomoć održivom povratku jer je, kako je cijenjeno, voćarstvo najčešća povratnička djelatnost koja je putem navedenih projekata dobila uslove za povećanje obima proizvodnje i prihoda.

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545