Prvi pozivi iz Programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021.-2027. u prvom kvartalu ove godine

Najavljeno je da se prvi pozivi iz Programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021.-2027. očekuju u prvom kvartalu ove godine. Ovaj Program se odnosi na Instrument pretpristupne pomoći IPA III za isti programski period. Odlukom Evropske komisije Program Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021.-2027. je odobren 03.11.2022. godine i utvrđeno je da programsko područje obuhvata 12 županija u Republici Hrvatskoj, Distrikt Brčko, 109 opština/općina u Bosni i Hercegovini i 11 opština u Crnoj Gori.

Intervencijska logika, odnosno osnovni ciljevi politike koji će se uzimati u obzir za finansiranje konkretnih projekata obuhvataju sljedeća područja:

  • Pametna ulaganja u istraživanje, inovacije i konkurentno preduzetništvo,
  • Zelena ulaganja u zaštitu okoliša i efikasno upravljanje rizicima (uključuje i energetsku efikasnost),
  • Dostupne i prilagodljive zdravstvene usluge i
  • Održiv i uključiv turizam i kultura.

Pozivi će predviđati postojanje jednog vodećeg i jednog do šest partnera, koji moraju biti registrovani barem 12 mjeseci prije roka za podnošenje prijedloga. Primjeri prihvatljivih aplikanata obuhvataju:

  • Ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave,
  • Javna tijela (institucije, agencije) koje osniva lokalna ili regionalna samouprava,
  • Organizacije civilnog društva,
  • Komore, klasteri registrovani kao neprofitne pravne osobe, sektorska udruženja i slično.

Više informacija o početku Programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora 2021.-2027. sa pratećim prezentacijama (na lokalnom jeziku), koje između ostalog opisuju intervencijske logike, prihvatljivost aplikanata i projekata, kao i područja finansiranja, moguće je naći na sljedećem linku.

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545