Koja je razlika između aplikanta i korisnika sredstava?

Aplikant ili podnosilac projektnog prijedloga je lice/subjekt koje projektnim prijedlogom aplicira na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. U praksi se češće susreće pojam potencijalni aplikanti, a riječ je o licima/subjektima koji, prema uslovima javnog poziva mogu aplicirati za dodjelu bespovratnih donatorskih  sredstava te se, kao takvi, smatraju prihvatljivim aplikantima – potencijalnim korisnicima sredstava ili nekih drugih vidova bespovratne podrške, poput tehničke i materijalne pomoći i slično.

Korisnikom sredstava, odnosno nosiocem projekta, smatra se aplikant čiji je projektni prijedlog odobren za finansiranje i koji je sa donatorom zaključio ugovor koji uređuje međusobna prava i obaveze u vezi dodjele i korišćenja bespovratnih sredstava, a radi dostizanja ciljeva koji su predviđeni projektnom intervencijom.

Ciljnom grupom korisnika projekta obuhvaćeni su svi članovi društva koji su u najvećoj mjeri pogođeni problemom koji se sprovođenjem datog projekta nastoji riješiti i na koje se direktno utiče realizacijom projektnih aktivnosti.

Krajnji korisnici su lica/subjekti koji nisu direktno uključeni u sprovođenje projekta, ali na koja realizacija projektnih aktivnosti ima posredan uticaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545