Podrška investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Projekat EU4AGRI objavljuje novi Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

Ukupna raspoloživa sredstva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznose do 2.000.000 KM.

Na javni poziv se mogu prijaviti preduzetnici, zadruge i preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, a u sklopu sektora: prerade voća, prerade gljiva, ljekobilja, začinskog bilja, vinarstva i prerade maslina, prerade povrća, prerade mlijeka, prerade meda, prerade mesa, prerade jaja, prerade i konzerviranje riba, prerade žitarica, te proizvodnja gotove hrane i jela.

Podnosioci prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv.

Podnosioci prijava mogu da podnesu prijave za projekte definisane ovim javnim pozivom isključivo samostalno.

Prijave više podnosilaca u okviru jednog prijedloga neće biti uzete u obzir.

Javni poziv sa informacijama o kriterijima, načinu popunjavanja i dostavi prijave dostupne su ovdje.

, | , ,
 
 
Naziv projekta:Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
Donator:Evropska unija
Prihvatljivi aplikanti:Preduzetnici, Preduzeća, Zadruge
Područje djelatnosti:Privreda Prehrambena industrija
Vrsta podrške:Finansijska sredstva, Tehnička podrška
Namjena podrške:Modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i razvoj ruralne ekonomije
Sufinansiranje:30% ukupnih prihvatljivih troškova
Partnerstvo:Ne
Minimalni iznos granta:30.000 KM (bez PDV-a)
Maksimalni iznos granta:300.000 KM (bez PDV-a)
Početak prijave:09.05.2023.
Krajnji rok za prijavu:28.07.2023.
Period implementacije:8 mjeseci
Status poziva:Završen
Link javnog poziva:Kliknite za više informacija
Napomena:

Podnosioci prijave koji su u prethodnom periodu koristili finansijsku podršku kroz mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (odnosi se na mjeru financiranu od strane EU4AGRI/EU4AGRI-Recovery) se smatraju neprihvatljivim podnosiocima.

Podnosilac prijave koji sa projektom EU4AGRI ima aktivan ugovor koji se odnosi na mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju mora u potpunosti realizovati investiciju iz aktivnog ugovora (npr. dobiti odobrenje na Izvještaj o investiciji), te u potpunosti ispuniti sve njime propisane obaveze, uključujući i one po osnovu zapošljavanja, kao i ostvariti povećanje prihoda u skladu sa dinamikom navedenom u poslovnom planu da bi bio prihvatljiv korisnik finansijske podrške u sklopu ovog javnog poziva.

Ono što je značajna razlika u odnosu na prethodno objavljeni Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jeste:

  • Rok za dostavljanje dozvole za gradnju (ukoliko je relevantno) je pomjeren i vezan je uz prvi zahtjev za plaćanje prema korisniku (u slučaju da se odobri finansijska podrška).
  • Potvrde o nepostojanju poreskih dugovanja, te potvrda o nepostojanju blokiranih računa su zamjenjene, sa Izjavom podnosioca (u momentu podnošenja prijave). Potvrde nadležnih institucija se dostavljaju naknadno, prilikom potpisivanja Ugovora o finansijskoj podršci.
  • Poslovni plan se ocjenjuje na osnovu finansijskih i nefinansijskih indikatora, te u ocjeni finansijskih indikatora se koriste direktni (efekti investicije na sektor u kome se realizuje) i indirektni (efekti investicije na ostale prihvatljive sektore u kojima podnosilac posluje) efekti investicije.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ koji je obezbijedio EU4AGRI projekat.

Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na internet stranici projekta  https://javnipoziv.undp.ba/ u vremenskom periodu od 27.04.2023. do 12.06.2023. godine. Na sva pitanja koja stignu prije ili poslije navedenog roka se neće odgovarati.


 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545