Podrška investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, u petak 15. decembra objavljuje novi Javni poziv vrijedan 2 miliona KM za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Na javni poziv se mogu prijaviti obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća te svi projekti koji se isključivo odnose na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća – uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj začinskog bilja i ljekobilja.

Prihvatljivi aplikanti moraju biti registrovani najkasnije od 31.12.2021. godine i od tog datuma se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Prihvatljivi poljoprivredni sektori su oni koji:

  • imaju godišnji prihod manji od 10 miliona KM u 2023. godini i manje od 15 miliona KM uključujući i povezana lica,
  • su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava/ registar proizvođača sadnog materijala najkasnije 31.12.2021. i
  • u vlasničkoj strukturi nemaju udio javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala.

Prijave na ovaj javni poziv se mogu podnijeti od 10.01.2024. godine, te je krajnji rok za podnošenje prijava 20.02.2024. godine, do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

| , , ,
 
 
Naziv projekta:Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
Donator:Evropska Unija
Prihvatljivi aplikanti:Preduzetnici, Preduzeća, Poljoprivredna gazdinstva, Zadruge
Područje djelatnosti:Poljoprivreda
Vrsta podrške:Finansijska sredstva
Namjena podrške:Podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH
Sufinansiranje:Minimalno 35% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova
Partnerstvo:
Minimalni iznos granta:40.000 KM (bez PDV-a)
Maksimalni iznos granta:150.000 KM (bez PDV-a)
Početak prijave:10.01.2024.
Krajnji rok za prijavu:20.02.2024.
Period implementacije:3 mjesesa od datuma potpisivanja Ugovora
Status poziva:Aktivan
Link javnog poziva:Kliknite za više informacija
Napomena:

Podnosioci prijave koji su u prethodnom periodu koristili ili trenutno koriste finansijsku podršku kroz mjeru podrške za primarnu poljoprivrednu proizvodnju (odnosi se na mjeru finansiranu od strane EU4AGRI) i mjeru podrške investicijama za poboljšanje adaptacije na klimatske promjene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u BiH (odnosi se na mjeru finansiranu od strane EU4AGRI-Recovery) se smatraju neprihvatljivim podnosiocima.

Podnosilac prijave koji sa Projektom ima već jedan aktivni ugovor koji se odnosi na mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mora u potpunosti realizovati investiciju iz aktivnog ugovora (npr. dobiti odobrenje na Izvještaj o investiciji), te u potpunosti ispuniti sve njime propisane obaveze, uključujući i one po osnovu zapošljavanja, u skladu sa dinamikom navedenom u projektnom prijedlogu.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fadž i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem online platforme https://javnipoziv.ba u periodu od 10.01.2024. do 10.02.2024. godine.


 

Scroll to top

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/irbrs.org/grantovi/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545